Η γλώσσα του χρώματος

Η γλώσσα του χρώματος και η συνύπαρξή μας με αυτό. Το χρώμα επηρεάζει την διάθεσή μας με δεδομένο ότι βρίσκεται παντού, στα ρούχα που φοράμε, στο σπίτι μας, στους χώρους εργασίας, στη φύση.

Κάποια χρώματα μας διεγείρουν ενώ κάποια μας ηρεμούν. Επίσης μας επηρεάζει η ένταση του χρώματος ή κάποια παραλλαγή του δηλαδή εάν θα είναι ανοιχτό ή σκούρο. Για παράδειγμα, ενώ το πορτοκαλί είναι πολύ ενεργητικό, το ροδακινί είναι κατευναστικό. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά οι επιρροές κάποιων χρωμάτων.


Κόκκινο

Διεγείρει την όρεξη, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ελκύει την προσοχή, δημιουργεί ερέθισμα. Είναι χρώμα δυνατό, ακραίο, επιθετικό, διαπεραστικό, ενεργητικό. Υποδηλώνει φυσική δύναμη, αναζωογόνηση, αυτοπεποίθηση, αγάπη, πάθος, κίνδυνο, κουράγιο, ζωτικότητα. Είναι το πρώτο χρώμα που αντιλαμβανόμαστε ευθύς μόλις ξυπνήσουμε.


Πορτοκαλί

Είναι φιλικό, χαρούμενο, ‘’γελαστό’’, συνυφασμένο με την αναψυχή, την κίνηση. Δημιουργεί μια αίσθηση διαταγής χωρίς να μπορεί να την επιβάλει. Είναι διεγερτικό, παρέχοντας εσωτερική ευεξία. Είναι δυνατό, καταπραΰνει τα νεύρα ή την εχθρικότητά μας και αναδεικνύει την ενεργητική, την εύθυμη πλευρά του χαρακτήρα μας.


Κίτρινο

Διεγείρει την μνήμη, την διαύγεια, ενισχύει την αισιοδοξία, τονίζει το μοντέρνο, ενώ καταπολεμάει την κακοκεφιά. Βοηθάει την πέψη (!) και την συγκέντρωση. Οι αποχρώσεις του κίτρινου είναι οι πιο δύσκολες στο να τις αντιληφθεί το μάτι μας.


Πράσινο

Αποπνέει την αίσθηση της ξεκούρασης και της άνεσης, αντιπροσωπεύοντας την υγεία και την ευδαιμονία. Είναι το πιο καλοδεχούμενο χρώμα στο μάτι μας. Υποδηλώνει την ισορροπία, αρμονία, ανάπτυξη, γέννηση, συγκέντρωση, ασφάλεια.


Μπλε

Ένα ήρεμο χρώμα σύμβολο της εμπιστοσύνης και της μακροβιότητας. Αναζωογονητικό, απαλό, αξιόπιστο καταπολεμά την αϋπνία και ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο. Επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μειώνει τις ενοχλήσεις του στομάχου που οφείλονται σε δυσπεψία! Είναι συνυφασμένο με το ταξίδι, την χαλάρωση, την εξουσία και την ήρεμη δύναμη.


Ιώδες

Περιλαμβάνει στοιχεία έκπληξης και μαγείας. Αντιπροσωπεύει την αρχοντιά, τη ρομαντικότητα, φαντασία, φιλοσοφία και το πάθος. Κόβει την όρεξη (!), ενθαρρύνει την αγάπη, την σοφία, την έμπνευση. Το ιώδες ηρεμεί το μυαλό, επιδρά στους λεμφαδένες (!). Αποπνέει κομψότητα και καλλιτεχνική δημιουργία.


Μαύρο

Υποδηλώνει εξεζητημένο γούστο, άνεση, αξιοπρέπεια, δύναμη, κοσμικότητα, επιφυλακτικότητα, φοβέρα και μυστήριο.


Λευκό

Είναι το χρώμα της αγνότητας, αθωότητας, καθαριότητας, της νεότητας, το χρώμα του απέρριτου, του απλοϊκού.


Γκρι

Εμπνέει εχεμύθεια, ελεγχόμενη συμπεριφορά, μια αίσθηση πειθαρχίας.


Καφέ

Αποπνέει ζεστασιά, άνεση, αλληλεγγύη, συνδυάζεται θαυμάσια με το πορτοκαλί και επιδρά χαλαρωτικά στην συμπεριφορά μας κατευνάζοντας την ένταση.

Connect With Us